Location

Industrielaan 20,
8520 Kuurne, Belgium

Contact

General: +32(0)56/35.16.34
Direct Number Alexia Florin: +32(0)497/16.01.97

fineerhandel@florin.be

VOEGWIJZEN

palissander geboekt gevoegd florin fineer

Naast de keuze aangaande de houtsoort en de snijwijze van het fineer is ook de voegwijze waarop de verschillende fineer stroken aan elkaar worden gevoegd beeldbepalend voor uw project. Steeds meer wordt in moderne architectuur met fineerwanden gewerkt die vloer-plafondwanden zijn waardoor steeds vaker panelen van 305 cm hoogte wordt gevraagd en de fineer vellen dus netto ook deze lengte dienen te hebben. De keuze van de juiste voegtechniek is voor grote fineeroppervlakken dus heel belangrijk. Hier een overzicht van de mogelijke fineer voegwijzen:

GESCHOVEN

Bij deze voegwijze worden de individuele fineerbladen van een pak naast elkaar geschoven. Deze voegwijze wordt vaak gehanteerd bij fineer dat in kwartier of rechte draad is gesneden. De evenwijdige lijnen van het fineer lopen dan over de verschillende vellen door.  Deze voegwijze wordt ook vaak gehanteerd als het fineer ingekleurd is.

Een variatie op de geschoven voegwijze van fineer is de gedraaid geschoven voegwijze. Bij deze voegwijze worden de vellen fineer niet enkel 2 per 2 naast elkaar geschoven maar elk vel wordt tevens omgedraaid in zijn lengterichting ten opzichte van het vorig vel.

voegwijzen_geschoven-fineer_florin-fineerhandel

GEBOEKT

Bij deze voegwijze worden de individuele fineerbladen 2 per 2 als een boek opengelegd, waardoor het rechter fineer vel steeds het spiegelbeeld vormt van het linkse vel. Voor projecten met lange fineerwanden kan men bij de geboekte voegwijze de tekening van het hout als het ware zien open en dicht gaan, zeker als het fineer in dosse gesneden is. Dit wordt in onderstaand project geïllustreerd met palissander fineer.

MIXMATCH

Onder de noemer: “anything goes” is er ook nog de mix matched voegwijze. Hierbij worden fineer blaren op allerhande verschillende manieren aan elkaar gevoegd. Kwartier vellen kunnen bovendien ook gemixt worden met dosse fineer vellen waardoor bijna een massief look bekomen wordt. Tegenwoordig is dit de meest gekozen voegtechniek.

MIXMATCH

GEBOEKT